Bergskonferens sätter ramarna för våra avkastningskrav till 15%
Med en sådan titel går kanske tankarna direkt till att jag varit på Metals & Mining-utsällning med LKAB i Kiruna. Men, nej, mycket enklare en så. Tankarna känns klarare när luften är extra frisk och vyerna storslagna. Damen och jag har tagit slutet av arbetsveckan uppe i bergen för att promenera och diskutera våra avkastningskrav.
Förkortat är följande våra slutsatser:
Tröskel 1: Inflation är underperformerns bästa vän
Nämnvärt? Definitivt, har bläddrat igenom en del svenska bloggar på sistone, och en del inflytelserika sådana har inlägg som förespråkar 2-3% avkastning som säker. Att slå lönekontots ränta som mål kan du lika gärna titulera dig själv som ”underperformer”. Vilket låter som en fin titel, men du vet att det är som att få ett diplom för att ha snubblat baklänges över mållinjen.
Hoppa över den eller snubbla, och se värdet på dina pengar blir mer myt än verklighet.
Med det sagt, när vi blickar tillbaka på de senaste åren i Sverige (SCB) och Europa (Eurostat), går inflationen från att vara en tråkig bifigur till att plötsligt stjäla showen. Från en stabil nivå kring 2% till +10%. Tack, du oinbjudna gäst, global pandemi och energikris. (Monster-graf från SCB).
Tröskel 2: Pengar till äldre dagar sätter målpinnen runt 4-6%
Med yttersta fokus på att säkra en långsiktig och stabil avkastning sätter pensionsfonderna sina avkastningskrav runt 4-6% per år. Egentligen sätter de realavkastning som målpinne, men se ovan om inflation (AP3) (AP4). Dessa krav är grundade i behovet att kompensera för inflation och säkerställa att pensionsutbetalningar kan göras i framtiden. Inte en dålig måttstock för oss.
För att nå dessa avkastningsmål har pensionsfonder diversifierat sina portföljer, investerat i både aktier och obligationer, samt ökat exponering mot tillgångar som fastigheter och infrastruktur. Detta tillvägagångssätt har visat sig effektivt i att balansera risk och avkastning.
Förståeligt, men det är en bra bit kvar innan mitt personliga investeringskonto måste ta hänsyn till det finansiella systemets stabilitet. Låt oss sikta högre!
Tröskel 3: Tretti under tretti med OMX30. Index-jägare på 10%-nivån
Under de senaste tio åren har OMX30, indexet för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen, haft en genomsnittlig årlig avkastning i spannet 8% till 10% (Bra graf på Avanza). Vilket inkluderar både värdestegring och utdelningar. Rättvist tolkat som en god bild av den totala avkastningen för investerare som hållit fast vid sina aktier över tid.
Utvecklingen har kraftiga svängningar, särskilt efter den initiala pandemichocken 2020, då marknaderna snabbt återhämtade sig och nådde nya rekordnivåer. Det bör också nämnas att volatiliteten påverkats och jag spår kommer fortsätta påverkas av en rad faktorer, såsom ränteläget, inflation, och globala handelsrelationer, som alla har bidragit till en svårplanerad omvärld.
Tröskel 4: UHNWI Track. 1%-arnas 1%-are. Blicken mot horisonten med tröskelvärde 15%
Inget tvivel om att så kallade Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI) har en särskild plats i den finansiella världen. Anrika banker, hedgefonder, med flera tävlar om deras kapital. Vilket kort innebär bättre service, bättre dealflöden och möjlighet att nyttja svårtillgängliga investeringar.
Kan vi fastställa ett generellt avkastningskrav för dessa individer?
Låt mig luta på insikter från insidan av branschen i ett tidigare liv. Lyxvaror är ju alltid dyrt, och det är också poängen.
En grovkornig analogi:
- Från HM, Zara, Uniqlo etc. köper du kläder med funktionellt syfte (ej att förväxla med funktionskläder)
- Från Levis köper du kläder ut kvalitets-syfte. Prislappen ökar, och så även plaggets material och livslängd
- Från LV m.fl. köper du exklusivitet och andras avund.
För den sistnämnda kategorin ska inträffa måste priset vara just högt. Hur högt? Riktmärket är årlig ökning någonstans mellan två gånger inflationen upp till 15% år till år.
Banken Coutts har en del bra läsning här:
Coutts: How far will your money go?
Coutts: Coutts Luxury Price Index reveals luxury prices rose twice as fast as inflation
Tröskel 5: Kings of Capital. Legender med långsiktig avkastning över 25%
Om jag säger Ray Dalio, Warren Buffett, Carl Icahn, så är konversationen avklarad.
Att förstå hur dessa förvaltar sina tillgångar och växer kapital är en fascinerande studie i sig. Det är som att titta på en mästare i schack, varje drag räknas. Utan att gräva mig djupare låter jag den 25-procentaren hänga i luften.
Slutsats: Målet blir satt till 15% årlig avkastning
Hoppas att jag återspeglat den klarhet som barrskog och vattenreservoarer kan ge.
Ser fram emot era insikter på ovan punkter!
Med värme
Vasallen