Arise: En vind av osäkerhet och möjlighet blåser genom grön energi
Grön el från vindkraft
Arise verkar inom sektorn för förnybar energi. Verksamheten är indelad i tre segment: Utveckling, Produktion och Lösningar. Företaget utvecklar, bygger och säljer sol-, batteri- och vindkraftsprojekt, samt utvecklar och förvaltar förnybar elproduktion. Bolaget har en projektportfölj inom förnybar energi i Sverige, Norge, Finland och Storbritannien. Dessutom erbjuder företaget lösningar inom drift och underhåll, teknisk förvaltning, riskhantering, miljörapportering, ekonomisk förvaltning och administration.
Grundat 1989
Antal Anställda 71
Försäljning R12 508 mSEK
Float 55%
Market Cap 1 750 mSEK
Instrument Arise AB (publ)
Ticker ARISE
Kapitalisering 3 426 mSEK
Varav Skulder 37%
De säger det mesta bättre själva
-> Arise Segment
Se vidare finanser
-> Arise Finansiella Rapporter
Vasallens Tagning |
Ny sektor för Vasallen
Att analysera Arise, ett bolag inom förnybar energi, känns nästan som att navigera i en storm av osäkerheter, och det handlar inte bara om den rent metaforiska vinden, utan också om verkliga faktorer som styr energiomställningen. Förnybar energi är ett område som inte ligger inom min vanliga profil, men eftersom vi befinner oss i ett skede där den gröna omställningen är av hög prioritet, kändes det intressant att ge en närmare inblick i ett närliggande bolags utveckling.
Vad kan investerare egentligen förvänta sig av Arise framöver?
En Joker i Leken: Uppköpet av Fenix Repower vars fokus är Ukraina
Arise köpte Fenix Repower med sina primära tillgångar i Ukraina. För min del var det en utveckling som väckte både intresse och tvekan. Vad kan framtiden ge i att utveckla vindkraftsparker i Ukraina? En marknad som förstås är under enorm press till följd av pågående konflikt. Förvisso, efterfrågan och tillgång till el i bland annat Kiev är skev, och varje producerad timme energi kan göra nytta direkt.
Att värdera denna tillgång och dess framtid är inte helt lätt.
Just nu känns det mer som att detta är en spekulativ satsning där en eventuell fred skulle kunna ge enorma avkastningar, men tills dess ser jag denna investering som en osäker joker. Ukraina har potential, men frågan är om Arise kan räkna med några större intäkter där innan situationen stabiliseras.
En andra Joker: Väderförhållanden slår mot kontinenten
Arise är en stor aktör på den svenska vindkraftsmarknaden, men bolaget är inte utan sina risker. En av de största osäkerheterna framöver handlar om vädret. Ett exempel i närtid, väderleken i Tyskland skjuter upp priserna i Energiområde 3 och 4, Södra Sverige. Förklaringen är att deras vindkraft bidragit med ett stort underskott.
I klarspråk, det har inte blåst tillräckligt mycket. Hur börjar vi ens med att bedöma risken för att detta även påverkar Arise? För att vara helt ärlig, att sia om vädret (ej att förväxlas med klimatet) är inget annat än gissningslek.
Hurusom, kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland gör att elpriserna på Europeiska kontinenten hålls fortsatt höga.
Joker nummer tre: En affärsmodell beroende av andras utveckling
En annan aspekt som gör Arise intressant – eller kanske oroväckande – är deras affärsmodell som i stor utsträckning bygger på utveckling av andras vindkraftsparker. Nästan hälften av bolagets intäkter kommer från att utveckla vindkraftsparker för andra aktörer. Det gör att Arises resultat är direkt kopplat till hur andra aktörer på marknaden presterar. Om dessa spelare misslyckas eller om det sker en nedgång i investeringar i förnybar energi, kan Arise få svårt att bibehålla sina intäkter.
Samtidigt, om marknaden för grön omställning dämpas, exempelvis om recessionen fortsätter att hålla bankernas fokus på riskminimering snarare än på grön finansiering, kan det få negativa effekter på Arise. Vi ser redan tendenser till att vissa aktörer i sektorn kämpar, vilket gör att bolagets tillväxtpotential kan bli begränsad på kort sikt.
Framtiden för omställningen: Ett mynt med två sidor
Arise hävdar att man har diversifierat sin verksamhet och spridit sina risker, vilket kan vara en styrka om marknaden för förnybar energi försvagas. Men samtidigt, om vi får ett dåligt år, kan en nedgång i deras egna vindkraftsproduktion samt i kundernas projekt slå hårt mot både bolagets intäkter och utveckling.
Å andra sidan finns det faktorer som skulle kunna ge bolaget ett uppsving. Elpriserna är fortsatt höga, och även om vi såg en visst avmattning i elpriserna efter de akuta effekterna av kriget i Ukraina, så finns det stor potential för höga elpriser även under denna vinter. Tyskland och andra europeiska länder är beroende av att importera el, och den sammankoppling av kraftnätet som den svenska regeringen har drivit fram, gör att efterfrågan på svensk el kan stiga, vilket skulle kunna höja priserna. För Arise innebär detta att de kan sälja sin el till högre priser och därmed öka sina marginaler på kort sikt.
Vasallens Tagning |
Ett bolag med potential och för många frågetecken
När jag blickar tillbaka på aktiekursens utveckling under de senaste åren ser jag en trend. Arise tycks dala eller dvala i månader inför kvartalsrapport, för att sedan hoppa upp när rapporten väl släpps.
Det skulle kunna tyda på att marknaden har låga förväntningar och att bolaget kan slå dessa förväntningar utan att egentligen leverera någon större långsiktig förändring. För den som har tålamod kan det vara ett bolag värt att hålla ett öga på. Men, inte nödvändigtvis hålla en position i just nu.
En annan intressant aspekt är att förväntningarna inför nästa kvartal verkar vara lågt ställda, vilket innebär att Arise borde kunna slå dessa förväntningar. Genom att leverera vinst över 44 öre per aktie, vilket inte borde vara alltför svårt.
Slutsummering
När allt kommer till kritan är Arise ett kvalitativt bolag i en bransch som är svår att förutse. Energimarknaden förändras snabbt, och Arise står inför både stora möjligheter och potentiella risker. Om elpriserna fortsatt är höga och om den gröna omställningen verkligen tar fart igen, kan bolaget vara väl positionerat för att dra nytta av dessa trender. Men om marknaden för förnybar energi saktar ner, eller om övriga aktörer i sektorn får det svårt, kan Arise dras med ner.
Kommer Vasallen att plocka fram plånboken idag?
För Vasallen som trots allt letar efter +30% avkastning ser jag inte i dagsläget att aktien har anledning att röra sig uppåt. Men om utsikterna för energimarknaden förändras till det bättre, kan aktien få ett lyft. Tills dess är det kanske bättre att hålla sig på avstånd och vara beredd att ta position när vinden blåser i rätt riktning.
Vasallen ställer sig neutral till Arise
Hej kära läsare! Stort tack för att du har tagit dig tid att dyka ner i mina tankar!
Jag vill gärna bjuda in dig till en dialog! Vad tyckte du var bra? Vad kan bli bättre? Har du en helt annan åsikt om något ovan?
Ser fram emot att höra från dig. Med värme // Vasallen