Coor: En utsiktslös vinter med uppsida på sikt?
Facilities Management och kringtjänster
Coor erbjuder tjänster inom facility management i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Företagets arbetsplatstjänster inlkuderar städning, restaurang, reception och hantering av post och gods. Samt FM-tjänster inklusive fastighetsunderhåll och säkerhetslösningar.
Grundat 1998
Antal Anställda 10 605
Försäljning R12 12 534 mSEK
Float 99%
Market Cap 3 500 mSEK
Instrument Coor Service Management Holding
Ticker COOR
Bokförd Kapitalisering 4 136 mSEK
Varav Skulder 64%
De säger det mesta bättre själva
-> Coors Produktpotfölj
Se vidare finanser
-> Coors Finansiella Rapporter
Vasallens Tagning |
Fantastisk utveckling men trendbrott i Q3 2024
Om jag inte hade staplat upp finanserna för bolaget under de senaste åren och istället fått gissa utan någon större insyn, så hade jag antagligen dragit slutsatsen att Coor, som verkar inom facility management, skulle vara en av de stora förlorarna under pandemins ”work-from-home”-era. Hur mycket kan man fakturera för arbetsplatslösningar om de anställda inte är på kontoret?
Men, till min förvåning har bolaget visat en överraskande motståndskraft. Efter ett par svaga kvartal under perioden 2020 Q2 till 2021 Q3, då omsättningen var ned med omkring 10%, har Coor sett en obruten tillväxt som har fortsatt fram till Q3 i år. Och, om vi ser på kostnaderna, så har den traditionella säsongsvariationen temporärt försvunnit, vilket har lett till stabilare och högre resultat än väntat.
Tillslut kom trendbrottet och vi såg ett av de svagaste kvartalen på länge i årets Q3.
Kanske var det bra att jag var sent ute?
Visst, jag är nog sist på bollen med mina insikter i Coor. Men tur är nog det, aktien har varit en rutschkana de senaste åren.
Även om det känns som om jag kom in för sent på festen kanske är det just därför jag kan vara mer realistisk i min syn på bolaget nu. Förhoppningsvis en fördel när marknaden har överreagerat.
Tuff jämförelse och tappat fokus
Samtidigt är det tydligt att nästa kvartal kommer att bli en utmaning. Flytten från Kista är inget litet projekt, och frågan är hur många timmar sälj- och marknadsavdelningen verkligen kommer kunna lägga på sina prioriterade uppgifter. Kommer huvudkontorets tid att slukas upp av frågor om ”vem får fönsterplatsen?” eller ”ska sittkuddarna vara röda eller gröna i pausrummet?”.
Kostnaderna som kommer med denna omstrukturering lär smyga sig in i Q4, troligtvis bortgömda som engångskostnader. Men det största risken är att energi och fokus inte längre ligger där det borde – på kundhantering, rekrytering och strikt kostnadskontroll. En kort övergångsperiod är vad bolaget hoppas på, men jag är inte övertygad om att det kommer gå så snabbt.
Ökad skuldsättning boven i dramat?
Det finns en annan större fråga som oroar, Coors ökande skuldsättning. Från och med Q1 2021 till Q3 2024 har bolagets omsättning vuxit med över 30% på rullande 12 månader. Samtidigt har skulderna stigit från 1,49 miljarder kronor till 2,66 miljarder kronor, en ökning med närmare 80%.
Jag förstår tanken med att optimera kapitalstrukturen för att höja bolagets värde, men det är svårt att inte undra när man ser hur Coor har betalat av lån som togs under lågränteperioder och istället ersatt dem med dyrare lån.
Dessutom har Coor haft större utdelningar än vinster de senaste åren, vilket inte är hållbart i längden. Kassan är dessutom inte tillräckligt stor för att täcka den planerade utdelningen framöver. Om trenden fortsätter riskerar ledningen att urholka bolagets finansiella styrka, och sätta Coor i en position där de får svårt att agera på framtida investeringsmöjligheter.
Alternativt med ett oväntat dåligt kvartal eller två, sätta sig djupare i kostsamma kreditlinor.
Slutsats? Om Vasallen var CFO för Coor skulle jag nog få sparken.
Vasallens Tagning |
Framtiden känns osäker men finns det ljus i tunneln?
Kvartalsrapporterna framhäver att pipeline för ny business är stark och att marknadsutsikterna är positiva. Trots detta fortsätter fokus på kostnadsbesparingar och effektivitetsprogram i samtliga divisioner. Positiva till framtiden, borde det då inte vara på sin plats att ha personal på plats som kan ta sig an nya kunder?
Dissonans i bolagets aktivitet och vad ledningen uttrycker. Det luktar bullshit här.
Framtiden verkar bjuda på lägre resultat ett par kvartal till.
En låg aktiekurs med bra uppsida?
Trots det negativa som sagts, står aktien i en riktigt låg kurs. Aktien handlas på en nivå som känns attraktiv, särskilt om man bortser från den tuffa jämförelsebasen för Q4 2023 och de utmaningar som flytten innebär.
Så vad behövs för att Coor ska komma tillbaka på rätt spår? För det första, kontroll av skuldkostnaderna. Det borde vara uppenbart för en CFO att om räntorna nu börjar gå ner så gäller det att refinansiera de dyrare lånen. Centralbanken knackar på dörren, och Coor behöver bara öppna.
Slutsummering
När de tuffa kvartalen är över, och bolaget hittar bättre passform på kostnadskostymen, kan jag se en uppsida på 30% från dagens nivåer. Coor lär hålla sin utdelning på 3 kronor per aktie, vilket ger en dividend yield om drygt 8%, så finns det en säkerhetsbuffert mot en ytterligare nedgång i aktiekursen.
Kommer Vasallen att plocka fram plånboken idag?
Jag kommer att hålla ett vakande öga på aktiekursen under de kommande kvartalen. Om vi ser en stabilisering och något ljusare signaler från Coor är jag beredd med att ta position i aktien. Jag siktar på att köpa in mig någonstans mellan 32-33 kronor per aktie.
Det känns som en rimlig nivå för att nyttja det negativa momentum som redan finns, samt fånga uppsidan, utan att ta för stora risker.
Köp i Coor, med riktmärke på 32-33 kr för köpet
Hej kära läsare! Stort tack för att du har tagit dig tid att dyka ner i mina tankar!
Jag vill gärna bjuda in dig till en dialog! Vad tyckte du var bra? Vad kan bli bättre? Har du en helt annan åsikt om något ovan?
Ser fram emot att höra från dig. Med värme // Vasallen