Hej på er därute!
Dagens uppdatering återkommer jag till investeringsprocessen. Vi stötte i en tidigare reflektion på patrull. För mycket information, för många alternativ och så vidare.
Då kom vi fram till att en mer robust och skalbar investeringsmodell måste blir grunden vi bygger resten av bygget på. Låt mig lägga fram resonemangen nedan.
Uppföljning från tidigare inlägg:
Process som Strategi
Hur vi skapar en investeringsstrategi som fungerar – och varför det är ett måste
I takt med att många av oss bygger upp en portfölj, blir det allt tydligare att framgång på marknaden handlar om mer än bara tur eller instinkt. Det handlar om struktur. I företagsvärlden är processer och policies fundamentet för att optimera resultat, men när det gäller privat investering är det ofta som att kasta tärning, osystematiskt och osäkert.
Utan en tydlig process kan investeringar kännas som en gissning. Många privatpersoner går in i marknaden med begränsad kunskap och utan en tydlig strategi, vilket gör att de lätt kan falla för hype, trendiga tips eller till och med känslomässiga beslut. Det resulterar ofta i en brist på konsekvens och en ökad risk för förluster.
Varför en process är en avgörande skillnad
Vi vet alla vad som händer när man agerar utan en plan. Kanske hör du något om ett hett techbolag på en middag eller ser en snabb uppgång i en trendig aktie, och helt plötsligt är du inne i en investering utan att egentligen veta varför. Detta är en fälla som jag som investerare då och då klampar in i. Och ofta förlorat på det.
Det handlar inte om att följa magkänslan, utan om att ha en metod för att fatta beslut. I slutändan riskerar vi att förlora mer än vi vinner om inte ett system för investeringar finns på plats.
Det är här strukturen kommer in i bilden. En väldefinierad investeringsstrategi antar jag hjälper mig att fatta rationella beslut baserade på fakta, inte känslor. Det handlar om att skapa en process där varje steg, från att välja bolag till att hantera risker, är genomtänkt och baserat på långsiktiga mål.
Det måste vara detta som separerar framgångsrika investerare med återkommande vinster, från de som endast får en adrenalinrush av snabba vinster.
Från magkänsla till metod
Känslomässiga beslut, min största fiende
Vi är alla människor, och vi alla vet hur lätt det är att låta känslor styra. Börsen går ned och plötsligt känner du ett sting av panik. Eller ännu värre, du hör om en aktie som ”alla” pratar om och vill hoppa på tåget innan det är för sent. Det är där investeraren gör sitt största misstag.
Fredagens lärdomar, lite dead cat bounce i Evolution? Lite momentum-strategi i Volvo B-aktien? Sanningen, ett helt förstört fredagsmys.
Känslomässiga beslut leder till kortsiktiga vinster…och långsiktiga förluster. För att lyckas måste jag ha mer is i magen. Detta innebär såklart inte att jag kommer ignorera marknaden och sluta leta efter både kortsiktiga case samt långsiktigt goda investeringar. Istället, att utveckla en disciplin där vi inte låter dagliga svängningar påverka beslut.
Sätt upp mål och håll fast vid dem
Med en växande portfölj går vi snart från att satsa på ”satsa på nästa stora grej”, till att behöva tänka på hela portföljens långsiktiga mål.
Vad är det egentligen du vill uppnå med dina investeringar? Är det att bygga kapital för pensionen? Att skapa en passiv inkomstström? Eller att maximera tillväxten på kort sikt? Oavsett vad, så behöver du ha en klar bild av dina mål. Denna tydlighet gör att du kan välja rätt investeringar och motstå frestelsen att köpa när marknaden bara är i en tillfällig uppgång.
Här hemma har vi satt avkastningsmålet till 15% årligen. Om du är intresserad att se varför så har utvecklat våra tankar i det här inlägget:
Bergskonferens sätter ramarna för våra avkastningskrav till 15%
Håll koll på marknaden och anpassa positioner och förväntningar vid behov
Ingen investeringsplan är statisk. Marknaderna förändras, bolag förändras och andra investerare ändrar sina planer. Våra positioner och den underliggande resonemanget för vår position kommer att behöva omvärderas för att säkerställa att den fortfarande är i linje med våra långsiktiga mål.
Om ett bolag vi investerat i inte längre presterar eller om en sektor blir mindre attraktiv på grund av förändringar i makroekonomin, kan det vara dags att nästla den ur portföljen. Det betyder inte att jag letar efter att reagera på varje marknadsrörelse, men att en process finns för att anpassa när det verkligen behövs.
Research och fortbildning är din bästa investering
En annan sak som jag ser många missar, är vikten av att investera i sig själva. Eller rättare sagt, i sin egen finansiella utbildning. När vi väl har etablerat vår strategi är det viktigt att hålla sig uppdaterad om marknaderna och om nya investeringsmöjligheter.
Det betyder inte att du måste vara expert på allt, men det är definitivt en fördel att ha en bra grundläggande förståelse för olika typer av investeringar, riskhantering och hur marknader fungerar.
Kunskap är makt som man brukar säga, och i det här fallet handlar det om att göra bättre, mer informerade beslut.
Har ni tips på böcker som sätter tankarna på rätt spår?Min favorit är A Random Walk Down Wall Street.
Utvärdering på Loop
Dokumentera och utvärdera löpande
Precis som i en produktionsprocess sätter vi tidsramar. När ska vi göra våra investeringar? Hur ofta ska vi följa upp och justera vår strategi? Tidsplanen hjälper oss att hålla fokus och förhindra att vi blir distraherade av kortsiktiga svängningar. Svaret för oss just nu är att åtminstone en kvartals-check måste komma på plats. Samt att horisonten 1 år likställer att ligga kvar i en position med att köpa in sig i den igen.
Efter varje genomförd investering för vi logg. Varför går vi in i bolaget, vad är upp- och nersida i positionen, vilken är basen i vår värdering, och så vidare. Efter att positionen stängs kommer vi utvärdera vad som gick bra och vad som kan förbättras. Varje steg in i en position kommer särhållas, eftersom ett beslut att stiga in måste utvärderas separat. En rullande position kommer att missa värdefulla delar av vår feedback-loop.
Slutord: Strategi är nyckeln till långsiktig framgång
Så, vad har vi lärt oss? Med en strukturerad process kan vi inte bara undvika de största fällorna, vi kan också maximera våra chanser att bygga en portfölj som håller i längden.
Att införa ett processtänkande i privat investering är grunden till långsiktig framgång. Genom att strukturera en strategi som bygger på långsiktiga mål, disciplin och riskhantering, samt skapa en metodisk väg framåt kan vi minimera risken och maximera våra chanser till god och hög avkastning.
Tack för idag
Det är hög tid att ta kontroll över vår investeringsresa och behandla den med samma allvar och precision som man gör inom industrin.
Låt oss göra privat investering lika strukturerad som en välfungerande produktionslinje!
Med värme
Vasallen
P.S. Det blev ett långt inlägg idag, också skrivet för mig själv att repetera vid behov. Ser fram emot era insikter, kommentarer och idéer.